Speciaalbier | Online Craftbier kopen? | Drankgigant.nl (2023)

Speciaalbieren

Speciaalbier uit alle hoeken van de wereld, het grootste deel uit het bekendste bierland van de wereld: Belgi. Vele bijzondere Tripels, dubbels en blonde schoonheden allen met eigen unieke smaak en kleur. Maar ook hebben wij bieren uit Nederland, Duitsland en deVerenigde Staten.

Door de jaren heen is er meer en meer gexperimenteerd met speciaalbier n met succes. Tegenwoordig zijn er duizenden speciaalbieren verkrijgbaar, en worden ze steeds specialer zoals rijpingen op whiskyvaten, infused met bourbon of rum en met bijzondere kenmerken van hop. Deze gewilde smaken, lageringen en gebruik van hop maken de wereld van speciaalbier steeds interessanter. Ook wordt er steeds vaker bier weggelegd voor de perfecte nagisting op fles, tijden van 2 tot 8 jaar zijn geen uitzondering en maken het bier in vele gevallen zeer rijk en speciaal.

Stout

Donker, bijna zwart van kleur met een sterke smaak die doet denken aan gebrande of geroosterde koffie. Een bovengistend bier met een zeer romige schuimkraag. Vaak is er naast de koffie smaak ook chocolade te proeven in het bier. Het bier zelf is gemaakt van geroosterde gerst.

Blond

Blonde bieren zijn bieren met een mooie heldere goudgele kleur en een mooie frisse schuimkraag. Ze behoren vaak tot de stevige bieren met een hoog alcoholpercentage.

(Video) Left Handed Giant: a tale of two breweries | The Craft Beer Channel

Abdijbier

Dit zijn bieren van hoge gisting die hun oorsprong kennen in de oude abdijen, tegenwoordig vinden we nog weinig bieren die in de abdij gebrouwen worden. Vaak worden deze bieren gebrouwen onder licentie bij een grote brouwerij.

Trappistenbier

Dit bier mag uitsluitend binnen de muren van de abdij gebrouwen worden, wereldwijd zijn er maar 12 officile Trappistenbieren die het logo mogen voeren van authentiek trappist. Trappistenbieren zijn van hoge gisting en op de fles gerijpt, hierdoor ontstaat er depot in het bier, dit kan gedronken worden en heeft een bittere smaak. Het bevat veel eiwitten en de vitamines B1 en B2.

Dit zijn de Trappisten:

 1. Achel (Belgi)
 2. Chimay (Belgi)
 3. Orval (Belgi)
 4. Rochfort (Belgi)
 5. Westmalle (Belgi)
 6. Westvleteren (Belgi)
 7. La Trappe (Nederland)
 8. Zundert (Nederland)
 9. Stift Engelszell (Oostenrijk)
 10. Spencer (Amerika)
 11. Tre Fontane(Italie)
 12. Tynt Meadow (Engeland)

Bokbier

Bokbier is een echt seizoensbier, dat over het algemeen een zoete smaak heeft en welke traditioneel wordt gebrouwen van de 1e oogst van het seizoen. Door de kwaliteitsverschillen die bij de jonge gewassen voorkomen smaken de bieren elk jaar weer anders. Bekende bokken zijn de lente en de herfstbok, maar er zijn ook bokbieren welke op houten vaten gerijpt worden, de zogenaamde houtbok. Bokbieren zijn bieren met een lage gisting.

Witbier

Gemaakt van gerstemout en tarwemout en vaak met verschillende kruiden zo als koriander en citrusschillen gebrouwen. Door de karakteristieke bleke kleur heeft het zijn naam gekregen, door de frisse smaak is het een bier wat veel in de zomer gedronken wordt. Het bier is een bier van hoge gisting en ongefilterd waardoor het wat troebel is.

(Video) EEN KRAT SPECIAALBIER LEEGDRINKEN (review)

Lambiek

De oudste biersoort, welke is ontstaan door spontane gisting. De echte Lambiek komt uit Belgie en wordt gebrouwen in de Zennevallei ten zuidwesten van Brussel. Alleen hier komen de juiste gistsoorten voor en kan het bier van spontane gisting gebrouwen worden, dit resulteert in fris en zuur bier met een wijnachtige aroma en weinig koolzuur.

Geuze

Geuze wordt gemaakt van de echte Lambiek, door jonge en oude Lambiek te mengen en voor een tweede keer te laten gisten op de fles ontstaat Geuze. Er zijn Geuze bieren van enkele jaren oud. De smaak is licht zurig met geroosterde aromas en is amberkleurig.

Fruitbier

Een overkoepelende naam voor verschillende bieren zoals, rosbier en kriek. Rosebier is eigenlijk een witbier maar met een toevoeging van rood fruit waardoor het een licht roze kleur krijgt met een heerlijk zoet karakter. Kriek is een vruchtenbier welke behoort tot de familie van de Lambiek. Kriek wordt gemaakt van kersen of frambozen, door deze toevoeging aan de Lambiek ontstaat er een elegant bier, friszuur met een fruitig aroma.

Pilsener

Pilsener, Pilsner of Pils is een soort bier welke het levenslicht zag in de plaats Pilsen (Tsjechi Plze) en is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils wordt gebrouwen van mout, water, hop en gist. Soms worden er suikers en ongemoute granen toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen en voegen ze karamel toe om het bier donkerder te maken. Grote brouwerijen maken pils welke voor een breed publiek toegankelijk is en daardoor weinig spannends aan smaak bevat, kleine brouwerijen brouwen vaak pils met een meer uitgesproken karakter.

Bruin / Dubbel

Dubbel of Bruin bier is bier wat twee keer vergist is, vandaar de naam dubbel. Eerst vindt er een bovengisting plaats, na het bottelen vindt de tweede vergisting plaats op de fles. De kleuren van het bier gaan van middelbruin tot donkerblond, het bier is wat zoeter en zachter van smaak.

(Video) Test: wat is het lekkerste IPA biertje uit de supermarkt?

Tripel

Tripel is een zwaar bovengistend bier met hergist op de fles, vaak in de kleur blond en amber met een typische moutig maar ook licht zoete smaak. Het bier wordt onder ander gemaakt met tarwevlokken of tarwemout en het alcoholpercentage ligt tussen de 7 en 11%. Deze hoge waarde ontstaat door de toevoeging van suiker of wel glucose. Sommige tripels kennen een kruidig aroma door de toevoeging van botanicals zoals koriander en sinaasappelschil.

Amber

De Belgische Ale die amberkleurig is, is een bovengistend bier met een zachte volle smaak. Met aromas van geroosterde mout en een iets zurige maar toch frisse afdronk.

Ale

Dit biersoort is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, het proces is in principe hetzelfde als het brouwproces van pils met als enige verschil dat boven op gewoon mout er ook geroosterde mout word gebruikt. Dit zorgt er voor dat het bier een amber of koperachtige kleur krijgt. In Nederland staat Ale ook wel bekend als Amber bier, en in Belgi als speciale.

India Pale Ale

India Pale Ale is ontstaan doordat bier een kortere houdbaarheid had dan de duur van de lange reis van Engeland naar India. Waar het normale bier zou bederven, bleef India Pale Ale door het toevoegen van een extra hopsoort prima geconserveerd. De smaak is over het algemeen fruitig met een bitter in de afdronk.

Saison

Dit type bier vindt zijn herkomst in de Belgische provincie Hennegouw. Saison is het Franse woord voor seizoen, oorspronkelijk is dit dus een seizoensbier die werd gebrouwen in de winter door boeren om deze te kunnen schenken aan de seizoenarbeiders in het oogstseizoen. Het brouwen van deze bieren gebeurde dus doorgaans in de winter, tegenwoordig gebeurt dit het hele jaar door en niet alleen meer in Hennegouw. Om het bier saison te mogen noemen moet het wel voldoen aan bepaalde regels en mag hier maar op 2 punten van afgeweken worden.

(Video) Ik Proefde het Beste Bier ter Wereld!

Glutenvrij

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt. Tarwe en gerst zijn de grondstoffen van bier en ondanks de kleine hoeveelheid eiwitten dat nog overblijft na het brouwproces, kan er niet worden uitgesloten dat het bier nog sporen van gluten bevat. Glutenvrij bier is zoals de naam al zegt een bier zonder gluten. Dit bier kan op verschillende manieren worden gebrouwen. Het is dan ook een grote uitdaging om de smaak van het pils te behouden.

Cider

Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Cider is een verfrissend, licht alcoholisch drankje, met een basis van vruchtensap. Cider heeft vaak minder calorien dan de gemiddelde wijn. Het belangrijkste verschil tussen bier en Cider is dat de smaakmakers in het brouwproces worden toegevoegd en de zetmeelbron (granen en tarwe) worden gekookt om de suikers los te krijgen.

Ginger Beer

Ook bekend als gemberbier is van origine Amerikaans. Dit is een niet alcoholische drank die erg populair is geworden tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. De drank wordt koud geserveerd met eventueel een ijsklontje of wordt gebruikt in een mix met bijvoorbeeld rum.

Alcoholvrij-Alcoholarm

Alcoholarm betekent zoals de naam al suggereert dat het alcoholpercentage in dit bier vrij laag is. Officieel betekent dit dat het een percentage tussen 0,1% en de 1,2% heeft. Alcoholvrij wil zeggen dat er geen alcohol meer in het bier zit. Er zijn verschillende technieken om alcohol uit bier te halen. Soms wordt het op een bepaalde manier gefilterd, soms worden er bepaalde technieken uitgevoerd om ervoor zorgen dat tijdens het gistingsproces geen alcohol wordt geproduceerd.

Barley wine

In Nederland staat het ook wel bekend als gerstewijn, een bier met een hoog alcoholpercentage. Vaak wordt er pas van een Barley wine gesproken als het percentage boven de 10% ligt. Het is een Britse bierstijl en heeft het 'wine' gedeelte gekregen omdat het bijna net zo sterk is als een wijn. Een echte Barley wine heeft een licht tot donkere koper kleur.

(Video) Moersleutel Craft Brewery - Paper (5 Years Anniversary) | Bier met Menno | Bier Review #49

FAQs

Wat is het meest gedronken speciaalbier? ›

Bockbier is in Nederland het meest gedronken speciaalbier. Het bier is verkrijgbaar vanaf 21 september tot februari. Vooral aan het begin van het seizoen wordt er veel Bockbier verkocht en gedronken. Dan worden ook de meeste bokbierevenementen gehouden, waaronder de Nationale Bokbierdag in Zutphen.

Waarom is speciaalbier zo duur? ›

Reken met 100 procent minus het alcoholpercentage en je hebt het percentage water. Een pilsje met 5 procent alcohol bestaat dus voor 95 procent uit water, een speciaalbier met 8 procent alcohol dus voor 92 procent. Voor het brouwen van bier heb je verder nog gemout gerst, hop en gist nodig.

Wat is lekker speciaalbier? ›

Biersommelier Fiona de Lange, schrijver van drie boeken over bier:
 1. Westmalle Triple. "Dit is uitgeroepen tot een van de beste bieren ter wereld. ...
 2. Jopen Life's a Beach Session IPA. ...
 3. La Trappe Isid'or. ...
 4. Westvleteren 12. ...
 5. Weihenstephaner. ...
 6. Gouden Carolus Whisky Infused. ...
 7. Hertog Jan vatgerijpt. ...
 8. Saison DuPont.
May 25, 2018

Hoeveel marge op speciaalbier? ›

Ondanks het feit dat uw brutowinstmarge op uw speciaalbier lager ligt, verdient u op het speciaalbier € 0,33 netto per consumptie meer. Let op. Over het algemeen drinkt een klant wel minder speciaalbier dan gewoon bier door het hogere alcoholpercentage bij speciaalbier.

Wat is het lekkerste bier ter wereld? ›

De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.

Waarom schuim je speciaalbier niet af? ›

Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder. Dat komt ook doordat het schuim dat uit het glas loopt voor het serveren zuren en bitters afvoert die vrijkomen bij het tappen. Bij veel speciaalbieren wil je juist niet zo'n schuimlaag, omdat die bitters bij zulke biertjes juist onderdeel van de smaak zijn."

Wat is het duurste bier ter wereld? ›

Het duurste bier ter wereld kan je in Australië kopen. Van het bier 'Antarctic Nail Ale' zijn slechts 30 flesjes gemaakt. Het is dan ook een heel bijzonder bier: het water is afkomstig van ijs uit Antarctica. De voorbije nacht werd op een veiling bijna 600 euro betaald voor een flesje van het bier.

Wat is een Craft Beer? ›

Bij de craft bier brouwerijen wordt gebrouwen vanuit een passie, waardoor het ambacht van het brouwen wordt teruggebracht. Met een grote diversiteit op het gebied van smaak. De populariteit van craft bieren neemt sterk toe onder de bierliefhebbers.

Wie drinkt er speciaalbier? ›

Mannen drinken vaker pilsener (77%) en speciaalbier (52%) dan vrouwen. Vrouwen drinken vaker alcoholvrij bier (53%) dan mannen (44%). > De significante daling in aantal deelnemers dat minimaal één keer per week pilsener drinkt kan mogelijk zijn veroorzaakt door de COVID-19 maatregelen.

Wat is het meest gedronken bier in de wereld? ›

Heineken voert deze lijst dus fier aan, met een enorme voorsprong op de nummer twee. In 77 (!) landen wereldwijd is Heineken het meest populaire biermerk.

Waar koop je speciaalbier glazen? ›

Bij Blokker vind je een ruim assortiment bierglazen. Bij ons vind je verschillende soorten bierglazen zoals fluitjes, vaasjes, speciaalbier glazen en bierpullen. Bekijk ons ruime assortiment bierglazen en vind het juiste bierglas voor jouw biertje!

Is Affligem speciaalbier? ›

Affligem Blond

Belgisch blond speciaalbier met een zachte en rijke smaak, bekroond met een stevige schuimkraag. Een milde bitterheid ondersteunt de zachte fruitigheid. In 2020 is Affligem Blond bekroond tot 's werelds beste “Belgian Style Blond”.

Wat kost 1 biertje inkoop? ›

De inkoopprijs van een liter melk ligt ongeveer tussen de €0,73 en €1,25 per liter en van een liter bier tussen de €1,20 en € 3,25.

Hoe kan kordaat zo goedkoop zijn? ›

Ingrediënten Kordaat bier

Wat opvalt aan dit pils van Lidl is dat er glucosestroop in zit, in tegenstelling tot pilseners als Brouwers Pilsener, Bavaria, Grolsch of Heineken. Ook staat er geen accijnscategorie vermeld op het etiket.

Welk glas voor speciaalbier? ›

Een glas wat vaak gebruikt wordt voor het proeven van speciaalbier is het voetglas. Zoals de naam al doet vermoeden is het een glas wat op een voetstuk staat. En dat verdiend een speciaalbier in onze ogen ook. Een voetglas is te onderscheiden in twee varianten; een bolglas en een Tulpglas.

Welk land is bier het duurste? ›

Voor en biertje van dat formaat zou je in Doha, Qatar, het duurste uit zijn. Voor een glas bier betaal je daar gemiddeld 11,97 euro.

Wat vinden Nederlanders het lekkerste bier? ›

De prestigieuze Mitra Award voor Het Beste Bier van Nederland 2023 is dit jaar voor Gooisch Zwart van de Gooische Bierbrouwerij. Bij de Dutch Beer Challenge 2023 behaalde dit bier van alle gouden medailles het hoogste puntenaantal.

Wat is het minst bittere bier? ›

Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%. Bokbier kent een herfst- en een lentevariant.

Waarom in Engeland geen schuim op bier? ›

Bekend zijn natuurlijk de Engelse bieren. De Engelsen houden niet zo van schuim; ze hebben liever hun glas vol bier.

Waarom is bier van de tap lekkerder? ›

Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.

Waarom Duvel glas niet spoelen? ›

Een vuil of vettig glas maakt dat de schuimkraag niet tot stand komt en heeft bovendien invloed op de kwaliteit van het geschonken bier. Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden.

Welk land is bier het goedkoopst? ›

Maar de allergoedkoopste plek om te pilsen - van de onderzochte landen, oorden als Kosovo en Kirgizië ontbreken - is Zuid-Afrika. Een biertje in het land van AB InBev kost er slechts $1,68 (€1,39). Opmerkelijk: twee van de drie goedkoopbierlanden zijn hier voornamelijk bekend vanwege hun rode wijnen.

Wat is het sterkste bier in Nederland? ›

En jawel, op nummer 1 staat een Nederlands bier! Mystery of Beer nogmaals van Brouwerij 't Koelschip. Dit bier bevat maar liefst 70% alcohol!

Welk land heeft de beste bier? ›

België is het beste bierland ter wereld (en deze 12 landen volgen ons) - Newsmonkey.

Wat betekent Root Beer? ›

Letterlijk vertaald betekent 'root beer' wortelbier. De drank bevat dan ook wortelextracten zoals van zoethout. Verder heeft hij een donkere kleur en ontstaat er bij het ingieten een schuimlaag. Het lijkt dan op schuimend donker bier, maar het heeft een totaal andere smaak.

Wat betekent de beer? ›

'De beer is los' betekent 'nu gaat er iets heftigs gebeuren! ', 'nu gaan we iets beleven! ' Dat kan een ruzie of een strijd zijn, maar ook een geweldige prestatie van iemand die alles op alles zet. De toehoorders en -kijkers hebben er in geval geen enkele invloed op.

Welke hapjes bij speciaalbier? ›

Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten hammetjes, kipspiesjes, gehaktballetjes of verschillende worstjes. Uiteraard werken frituursnacks ook goed in combinatie met een IPA. Kies bijvoorbeeld voor vlammetjes, bitterballen of andere bittergarnituur.

Waarom was bier gezonder dan water? ›

Na de val van het Romeinse rijk groeide bier uit tot een van de meest genuttigde dranken in het middeleeuwse Europa. Vanwege het feit dat de drank tijdens het productieproces verhit moest worden, bevatte het gerstenat namelijk minder schadelijke bacteriën dan water, en was daarmee dus gezonder.

Is Leffe speciaalbier? ›

Leffe Blond eerste speciaalbier dat breed in krat verkrijgbaar is. Leffe Blond is het eerste speciaalbier dat breed in krat verkrijgbaar is. Het Belgische abdijbier lanceert daarbij deze week een eigen hervulbare statiegeldfles.

Welk volk drinkt het meeste bier? ›

Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.

Wat is het oudste bier ter wereld? ›

De oudste bierbrouwerij ter wereld

De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising is de bakermat van de Beierse brouwcultuur. Al in 1040 kregen de Benedictijner monniken van het Weihenstephan klooster het recht om bier te brouwen. Daarmee is het de oudste bierbrouwerij ter wereld.

Welk bier drinken ze in Amerika? ›

Amerikaanse bierstijlen die internationaal aanzien genieten, zijn onder andere Amerikaanse pale ales en India pale ales naar Engels voorbeeld, maar gebrouwen met eigen hopvariëteiten die het bier een opvallende fruitige smaak geven.

Is Tripel speciaalbier? ›

Nederlanders drinken massaal speciaalbier zoals tripel. Een bier met een historisch verleden. Brouwerijen springen als paddenstoelen uit de grond.

Is IPA speciaalbier? ›

IPA komt uit de 17e eeuw en vandaag de dag is het wereldwijd één van de meest gedronken speciaalbier. Van de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Ierland tot Australië, iedereen erkent de populariteit van IPA en elke brouwerij heeft zijn eigen variant(en) op de markt.

Is Duvel speciaalbier? ›

Duvel is een Belgisch speciaalbier, van hoge gisting, dat 8.5% alcohol bevat.

Is Desperados speciaalbier? ›

Eigenschappen. Desperados Lime is een verfrissend speciaalbier met toegevoegd tequila aroma. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 3% en een drinktemperatuur van 3°C.

Hoeveel soorten speciaalbier zijn er? ›

Dat is niet zo gek: er zijn tegenwoordig meer dan 2000 speciaalbieren op de markt: in alle soorten en maten.

Is Kriek speciaalbier? ›

Een vreemde eend in de bijt tussen de speciaalbieren: kriek bier. Speciaal door de zeer fruitige smaak van het bier. Door, jawel, de toevoeging van maar liefst 25% echt fruit!

Hoeveel verdient een kroeg aan een biertje? ›

Wat verdienen we gemiddeld in 2022 om dit te bekostigen, en hoe zat dit twintig jaar geleden? Ook dit zocht Raisin uit. Ga je de deur uit, dan betaal je tegenwoordig gemiddeld € 2,77 voor een biertje; twintig jaar terug rekende je € 1,54 af aan de bar. Een stijging van bijna 80 procent.

Wat is de marge op een biertje? ›

In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen. De inslag is 30 procent en dat bedrag weet je nu.

Hoeveel winst op een biertje? ›

Duurder bier in 2023

De omzet kwam uit op ruim 34,6 miljard euro, de aangepaste nettowinst steeg met bijna 31 procent tot 2,8 miljard euro.

Wat is het verschil tussen Kordaat en Bavaria? ›

Kordaat heeft een alcoholpercentage van 4,8 procent. In Bavaria zit 5 procent alcohol.

Is Kordaat goed bier? ›

6,0 Neus Qua geur komt er vooral wat mout op je af, verder valt er weinig te besnuffelen. 6,0 Smaak In het begin proef je vooral mout en wat hop, maar op de achtergrond zweeft een licht zoetje. Spijssuggestie Aangezien de smaak niet bijzonder uitgesproken is past dit bier bij heel veel soorten gerechten.

Wie is de eigenaar van Kordaat bier? ›

Kordaat is een private label pils dat sinds 2018 speciaal gebrouwen wordt voor Lidl. In tegenstelling tot de meeste pilseners zit er in dit pils ook glucosestroop. Er staat geen brouwer op het etiket, maar inmiddels is bekend dat het bier door Brouwerij Bavaria wordt gebrouwen.

Hoe speciaalbier inschenken? ›

Als je begint met inschenken, hou je het glas onder een hoek van 45 graden. Het flesje hou je ongeveer 1 of 2 centimeter boven het glas vast, ongeveer ter hoogte van het midden. Als je vanuit deze positie schenkt, zorgt dat voor de beste luchtigheid en daarmee een mooie schuimlaag.

Hoe koud moet speciaalbier zijn? ›

De ideale temperatuur voor speciaalbier, zoals IPA's en Stout bieren, is ongeveer 10 °C. Wat je ook kunt hanteren bij het serveren van speciaalbieren, is: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe warmer geserveerd.

Hoe speciaalbier bewaren? ›

Bewaar het altijd op een koele en donkere plek, op een constante temperatuur tussen de 10°C en 15°C. Een kelder of een donkere kast zijn ideaal. Door zonlicht verandert bier van smaak of wordt het troebel. Vandaar dat bierflessen vaak donkerbruin of donkergroen van kleur zijn.

Welk biermerk wordt het meest gedronken? ›

Hertog Jan populairste biermerk in Nederland

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen de voorkeur hebben voor Hertog Jan bier.

Wat is de meest gedronken drank ter wereld? ›

Na water is thee de meest populaire drank ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 297 miljard liter thee gedronken. Thee is over de hele wereld geliefd een veelgebruikte drank. Het is een drank met een scala aan verschillende soorten en smaken.

Welk bier word het meest verkocht? ›

Lees ook
Bier# Check-ins
1.Guinness Draught188.064
2.Heineken Pilsener106.885
3.BrewDog Punk IPA98.006
4.Corona Extra92.795
6 more rows
Dec 23, 2021

Wat is het lekkerste Nederlandse bier? ›

Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.

Wat is het beste pils van de wereld? ›

Nadat Alfa al een prachtige award won als 'Country Winner' is het bier Alfa Edel Pils nu uitgeroepen tot het beste pils ter wereld tijdens de World Beer Awards 2021.

Welk volk drinkt het meeste alcohol? ›

Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.

Welk geslacht drinkt het meeste alcohol? ›

Soorten dranken

Onder alle volwassenen die wel eens alcohol drinken, drinkt bijna de helft (47%) ten minste maandelijks wijn en 39% drinkt ten minste maandelijks bier (cijfers 2020). Vrouwen drinken meer wijn dan mannen (56% tegenover 39%) en mannen drinken vaker bier dan vrouwen (57% tegenover 18%).

Wat is het oudste drankje ter wereld? ›

'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.

Wat doet 1 biertje met je? ›

Je krijgt een warm gevoel. Je wordt wat levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan. Je smaak, reuk en zicht gaan lichtjes achteruit.

Welk bier wordt het meest gedronken in Duitsland? ›

1- Oettinger met 5.393.000 verkochte hl. 2- Krombacher met 5.282.000 verkochte hl. 3- Bitburger met 3.590.000 verkochte hl. 4- Veltins met 2.600.000 verkochte hl.

Waar staat 1 biertje gelijk aan? ›

In aantal grammen alcohol per glas komt het hierop neer: 1 glas bier = 1 glas wijn = 1 glas sterkedrank = ongeveer 10 gram zuivere alcohol in een standaardglas. Natuurlijk bestaan er hierop uitzonderingen, zoals de streekbieren (die gemiddeld dubbel zoveel alcohol bevatten) of mixdrankjes (zoals Breezers).

Videos

1. We met the Beer Aficionado in REAL LIFE | The Craft Beer Channel
(The Craft Beer Channel)
2. Thomas Opent Moersleutel Craft Brewery Rock Review #600
(Thomas Opent)
3. MiniBrew review | Je eigen bier in een handomdraai | WANT
(WANT)
4. Nederlands speciaalbier verovert de wereld - RTL Z Trends in Export
(RTL Z)
5. BEER CAN CHICKEN met speciaalbier-jus!
(Ralphs BBQ Tube)
6. Thomas Opent Floem Craftbeer Hazy Eyes Review #722
(Thomas Opent)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated: 04/09/2023

Views: 5449

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.